Morten Wergeland Brekke undrer seg over hva som egentlig skjuler seg bak kattens øyne. ”I utgangspunktet er jo en fet katt litt slapp og doven. Men i og med at den er en katt, har den jo potensiale til mer. Og da er det jo spennende å vite om den har evner og vilje til å ta det ut, om den har et driv, til å gå ut å gjøre noe aktivt. Jeg tror katten i dette øyeblikket, er en katt som har potensiale, men et uutnyttet sådan. Den har potensiale til å bli jeger. Det er jo det vi ønsker at den skal ha,” sier Morten.

Jeg har hatt gleden av å jobbe med Morten og hans kollegaer i SafeRoad som konsulent. Morten er Senior Vice President i konsernet. SafeRoad er et konsern med virksomheter i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. De jobber med alt som gjør våre veier mer trygge å kjøre på, som for eksempel produksjon, montering og utleie av trafikksikkerhetsprodukter som veiskilt, veirekkverk og belysning. Jeg ble veldig glad da Morten ville kjøpe ett av mine malerier til en av virksomhetene i Saferoad, Daluisio, i anledning av virksomhetens 25 års jubileum.

”Bildet traff meg rett i hjertet. Det var det flotteste av de jeg så på hjemmesiden. Gleden og de flotte fargene la jeg merke til med en gang. Dernest ble jeg fantastisk fasinert da jeg så tittelen: Jeg stiger inn i et nytt kapitel med min store, røde, feite katt. Det passet så godt. De neste 25 år er et generasjonsskifte i virksomheten og vi snakker hele tiden om at vi må unngå å bli fatcats og hele tiden utvikle oss, forteller han”.

Jegerinstinktet
Det får meg til å tenke på ”Akademiet for utæmmet kreativitet”, en skole som ligger i København. Filosofien bak navnet er at et tæmmet dyr ligger og venter på at noen gir den føde, men et utæmmet dyr finner føden selv. Og den filosofien kan Morten følge.

”Ønsket er jo at den tar frem katten i seg , ikke ligger å venter på å få mer mat – men går ut og jakter selv. Det er jo forskjellen på en velholdt katt og en fet katt. Det er masse positivt i å ha disse jegerinstiknter, mener Morten”.

Mer enn en katt
Det er veldig mye som skjer, noe veldig forklarlig og litt mer subtilt og det er jo flott og morsomt det også. Så kan man sitte å fundere litt og få tanke inspirasjon, forklarer Morten og fortsetter: ”På Lang avstand ser man bare katten, men kommer du nærmere kommer mange historier frem. Det er mer enn en katt. Hodet og det som er rundt hodet, de litt underfundige øynene, jenta som sover mellom ørene, er det som fanger blikket i den vinkelen som jeg sitter nå. Det mest fantastiske er fargene i hodet.

Ulven stikker seg mer ut enn de andre elementene. Om det er den mest fremste eller største tanken hos katten, det vet vi jo ikke. Jeg ser den nok som den som skal få katten til å våkne – nå må du ikke bli helt fet katt her!”

Røtter og føtter
Morten forteller at han er veldig glad i å gi gaver som har en historie. SafeRoad har røtter i Sunnmøre, og han har ofte gitt bilder fra Norge, fra fjell og spesielt fra Sunnmøre.

”Her er knyttingen noe annet, den er til deg og prosjektet vi kjører og det er enda morsommere. Skal ikke si at det hverken er genialt tenkt eller planlagt. Men maleriet symboliserer endringen. Det er det vi har klart. Vi har vært heldig å lykkes med å forsterke det vi ønsker å vise. Ekstremt vellykket.” ”Det er nesten som en tatovering,” sier jeg. ” Ja, det er det. Et utrolig flott bildet, vi blir godt inspirert her, sier Morten”. Morten har brukt bildet aktivt i virksomheten, blant annet i presentasjoner. ”Det er et symbol på at vi tar et nytt kapitel. Mange assosierer denne katten med neste skritt og forandring. Bygger opp under forandringsønsket og evnen. Den kan anvendes på mange måter. Det er et bilde jeg har lyst til å dele og vise frem ofte.”

Man kan se maleriet fra flere kanter inne i bygningen, fra kontorene og nede fra produksjonsområdet. Det er veldig hyggelig å hilse på folkene som jobber her. En god stemning. ” Jeg bliver veldig glad av å se på maleriet, sier en av kvinnene i produksjonsområdet.  Det er så fine farger”-Ja”, stemmer Kim i: ” Det er et flott maleri. Jeg sitter og ser på det hele dagen, men ikke si noe til Morten,” sier han, med glimt i øyet.