”Der er et sejlskib i øret, sol i hovedet og en vulkan ved skindbenet. Jeg har en mission om at finde nye ting i maleriet, og bliver irriteret når jeg ikke gør. Men maleriet gør mig glad. Det udstråler god energi og minder mig om min bedstefar der havde mange kalver, som jeg fik være med og fodre,” fortæller Johannes, 12 år.

Jeg er på besøk hos Charlotte og Johannes, som vil fortelle meg om deres relasjon til maleriet, Gulkalven, som Charlotte kjøpte for ett år tid siden. Charlotte er yoga lærer og har 3 gutter, hvor Johannes er den yngste. Gulkalven malte jeg i 2010 og henger nå godt plassert i familiens lyse stue.

Gul er glede
”Første gang jeg så billedet var i Sager der Samler og jeg forelsket mig i det med det samme,” fortæller Charlotte. ”Begge mine forældre er repræsenteret i billedet. Min far havde kalve, og selvom han havde mange, kendte han dem fra hinanden. Og gul var min mors yndlingsfarve. Gul har altid stået for glæde i min familie. Og både i mit barndomshjem og min familie med drengene, har solopgang og solnedgang været noget vi samles omkring. Jeg har sejlet meget som barn, og med min eksmand havde jeg også mange gode ferier i sejlbåd. Maleriet kalder på noget familiært. Vi deler meget glæden ved maleriet, drengene og jeg.”

Kraften i å være til
Da jeg malte bildet, var det helt tydelig for meg, at noe vekket genklang i navnet Gulkalven. Og det var jo den bibelske fortelling om dyrkelsen av mammon og Gull-kalven. Men her stod altså Gulkalven og brølte ut sin eksistens på lerretet.

Budskabet er vigtig for Charlotte, hun forteller: ”Jeg er her! Jeg vil livet! Gulkalven kalder på sin ret til at være i verden, uden nogle materielle bindinger, men i kraft af det at være til. Meget livsbekræftende maleri for mig. Det er et maleri man kan finde nye ting i alt efter ens egen stemning. Det åbner op til en indre kreativ proces. Under en morgenmeditation – valgte jeg at kikke på billedet. Da så jeg flere sejl udover sejlbådens sejl og salmen kom til mig: ”Spænd over os dit himmelsejl. Lad himmelbuen være et spejl for lyset som du bringer” Det er så meget lys i maleriet. Og jeg følte mig beskyttet af noget større end mig selv, i det øjeblik.”

Et godt match
I samtalen med Chalotte er det tydelig at maleriet er et godt match. Hun fortæller om sin livsindstilling: ”Det er et maleri som repræsenterer et liv i bevægelse. Med alt det  som er. Det bliver ved med å vise nye ting. Det viser at alt levende er forbundet til hinanden. Samtidig er øjet  fyldt med glæde, noget dystert og tårer. Jeg ser flammer i billedet, ødelæggelser, fødsler og uendelighedstegn. Hvis vi tør gå med åbne øjne i livet, som kalven gør, vil livet blive ved med å lære os nyt. Et eksistentielt billede samtidig som det bare er glad og fjollet. De hjælper mig til at ikke tage mig selv så alvorlig. Lethed og dybde. Sanseligheden og glæden tiltrækker mig nu. Men også hele tiden dualismen, som giver mig fred. Det er både sorg og glæde i det at være menneske.”