Og så er hun meget forelsket og de skal flytte sammen,” sa Birgit Wisborg etter at vi hadde sett på en del av mine malerier. Og de ordene ble helt avgjørende i valget av maleriet hennes datter, Kirsten, fikk i fødselsdagspresang.

Maleriet henger ved trappen mellom to etasjer. Det er masse lys og plass rundt det. Det er deilig å se maleriet igjen og besøke Kirsten og Søren. Det er litt over et år siden Kirsten fikk “Hjertefuglen har landet” i fødselsdagspresang. Og i mellomtiden har Søren og Kirsten blitt gift og kjøpt seg et hus, som de bor i sammen.

Å ramme inn
Der er mange grunde til, at jeg er vældig, vældig glad for maleriet. For det første har jeg længe ønsket mig et billede, som du har malet. For det andre betyder det meget for mig, at jeg har fået det af min mor, og at hun var nede på dit værksted og mødte dig og købte maleriet til mig. Men det som betyder aller mest er, at min mor gennem billedet har været med til at indramme den første tid med Søren og mig. På det tidspunkt, da jeg fik det til min fødselsdag, mødte Søren noget af min familie for første gang. Og jeg kunne lide maleriet, med det samme jeg så det”, fortæller Kirsten.

To fugler et symbol
Farvene talte umiddelbart til henne, og at det er mye liv og glede i bildet, uten å være “lalleglad”, som hun sier. Hva ser du i bildet?  “Jeg ser to fugle i det. To fugle som står sammen. De har hver deres fundament at stå på, som smelter sammen.”

Hva betyr det å ha det hengende i ditt hjem? “Det skaber glæde og liv i vores hjem. Og det vækker følelsen af den første tid med Søren. Et symbol på det tidlige møde. En meget intens tid. Vi mødte hinanden, og vi vidste, at vi skulle være sammen, at det skulle være os to. Vi har siden den gang været sammen. Det er fantastisk ikke at leve med tvivlen,” forteller Kirsten.

Livet koster livet
Dersom maleriet hadde en sang i seg, hvilken sang? spør jeg. Kirsten tenker seg litt om og svarer: “Jeg tror det må være ‘Tænk at livet koster livet’, en salme vi sang til bryllupet. Det er en bryllupssalme. Den fortæller om taknemmelighed og glæde over det, som er, og at livet rummer mange sider. Det er mere end bare glæden og det strålende. Det er også alvoren og for eksempel tristhed, som man kan se i øjenene på den store fuglen. Det er ok. Det er det hele. Der er altid en sten på vejen og noget man skal arbeide med. Jeg husker Søren sagde til mig ganske tidligt i vores forhold: Hvad tror du bliver vores udfordring? Dem får vi jo ikke, tænkte jeg da umiddelbart. Men det gør vi jo. Alle.” Å tro at vi ikke skal møte utfordringer i våre relasjoner er naivt, er vi helt enige om der vi sitter i trappen og ser på bildet.

Hjertet har landet
Etter å ha snakket med Kirsten lenge om maleriet, ber jeg henne hente Søren. Dette maleriet handler jo så mye om dem. Jeg vil gjerne ha et bilde av dem sammen med maleriet. Søren kommer med en gang. Har du det godt med bildet, Søren? “Ja, bestemt, absolut. Det er et dejligt billede. Vi taler tit om det og ser det jo hver eneste dag. Jeg forbinder det med Kirsten og hendes fødselsdag og kan godt lide titlen: Hjertefuglen. Hjertet og fuglen og den er landet. Og det ramte jo godt lige ind på det tidspunkt,” mener Søren.